keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Eurajoki - uutta ja vanhaa

Eurajoki on samalla sekoitus vanhaa rakennuskantaa ja uutta teollisuutta. Kylänraitti myötäilee idyllistä mutkittelevaa jokea, jonka ympärille tämä kunta on muodostunut.


Eurajoen ylittävä silta ja näkymä sillan yli.


Mahtipontisen kunnantalon vieressä sijaitseva uusi päiväkotirakennus on turkulaisen Vahtera Arkkitehdit -toimiston käsialaa. Päiväkoti Majakkana tunnetun rakennuksen korkein osa kytkeytyy Eurajoella ehkä lähiten Olkiluodon ydinvoiman "high-teknologismiin".
Eurajoen uusi päiväkoti; Vahtera Arkkitehdit 2009

Kunnantalon suunnittelijaksi valittiin arkkitehtikilpailun pohjalta raumalainen rakennusarkkitehti Erkka Ruusunen.  Mahtipontisen kunnantalo on valmistunut rinteeseen, hieman syrjään kylän raitilta vuonna 1989.





Taidetta



Uusi omakotitalo kylänraitilla


Eurajoen puinen ristikirkko sijaitsee keskeisellä paikalla, ja sen ympäristö onkin kokenut suuria muutoksia lyhyessä aikaa. Kirkko on kuitenkin säilynyt monista korjauksista huolimatta, mutta hieman yksinäisenä paikallaan, hautausmaan ympäröimänä. Tyyliltään se on  1800-luvun alun uusklassistinen.


Eurajoen kirkko; 1803 turkulainen Mikael Hartlin.





Eurajoki elää rakentamisen aikaa, sillä Olkiluodon työmaalle tuleville työnteijöille tarvitaan asuntoja




Puhelinyhtiön rakennus on korjattu kauniisti

Lavilan tilan viljamakasiini on P.J. Gylichin käsialaa 1830-luvulta. Se on vaikuttava ilmestys kylänraitilla. Lavilan tilan vaiheet liittyvät läheisesti Vuojoen kartanoon vuoteen 1921, jolloin Lavilasta muodostettiin itsenäinen maatila. Vuojoen kartanoon kuuluessaan, Pehr Gylich suunnitteli Lavian harvinaisen edustavan empiretyylisen viljavaraston 1830-luvulla.


Lavilan tilan viljamakasiini P. J Gylich 1830-luku

Lavilan tilan päärakennus toimii nykyään Kristillisenä opistona.


Irjanteen osuusmeijerin päärakennus on vuodelta 1925 ja se on remontoitu ainakin ulkopuolelta kauniiksi.


Irjanteen osuusmeijerin päärakennus; 1925









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti