torstai 23. syyskuuta 2010

Pomarkussa muistojen arvostus on valttikortti

Pomarkun kirkonkylää hallitsee yhtenä Satakunnan mitassa parhaiten säilyneenä perinteisen kylänraitin tunnelma. Säilyneen kylänraitin arvokkuus ja harmonia eivät ole vain "museoituja ja jähmeitä" fragmentteja menneestä ajasta, vaan kylä on elävä ja toimiva edelleen. Lapset pyöräilevät kävelysiltaa pitkin koulusta kotiin ja autot mutkittelevat kapealla kylänraitilla - tosin sillan kohdalla toisen vastaanajajan täytyy väistää.



Isojärveen laskevan Pomarkunjoen ylittävä kolmikaarinen kivisilta (1907) on kunnan maamerkki ja olennainen osa kylänraittia. Myös viereinen kävelysilta on kovassa käytössä.






Pomarkussa on säilytetyn vanhaa kylänraitin arvosta ollaan paikkakunnalla tietoisia. Tällaisen tunnistettavan ja paljon käytetyn maisemakuvan säilminen on hyvin vahvasti osa pomarkkulaista identiteettiä. Siltaa ja sen ympäröivää maisemaa pidetään kauniina ja arvokkaana. Se on ylpeys.

Vanhan rakennuskannan säilyttämisen merkityksen ymmärtäminen näkyy Pomarkun maisemassa pitkältä aikaväliltä. Mäelle rakennetut kirkot kuvaavat Pomarkun elämää kahdessa eri aikatasossa samanaikaisesti. Kun uusi kirkko vuonna rakennettiin, ei vanhaa ollut purettu.

Edessä uusi kivinen pitkäkirkko Ilmari Launis 1914-21 ja takanahäämöttää vieressä sijaitseva vanha puukirkko 1802-1803.




Vierekkäin seisovien kirkkojen sisäänkäynnit luovat hauskan kontrastin toisilleen. Uuden kirkon sisäänkäynti.



Vanhan puukirkon kiviaskelmat.


Kirkon lähistöllä uudempaa rakennuskantaa edustaa Pomarkun kunnantalo vuodelta 1980. Rakennus on arkkitehti Lauri Soraisen suunnittelema. Saman arkkitehdin suunnittelema on myös vuoden 1981 matala paloasema ja se liittyy samaan pomarkkulaisten palvelurakennusten sarjaan kuin nakutettu.




Pomarkun kunnantalo Lauri Sorainen 1980.







Paloasema kunnantalon vieressä Lauri Sorainen 1981.



Myös Osuuspankkirakennus kylänraitilla vuodelta 1983 on Lauri Soraisen suunnittelema lähellä kivisiltaa.


Pomarkun kirkonkylän ympäristössä on myös jonkin verran rivitaloja, kuten tavallisestikin keskisuurien  kuntien keskustan ja palveluiden läheisyydessä nykyään. Kuvassa näkymää joen vastakkaiselta puolelta. Joen takana näkyvät molempien kirkkojen huiput Postinrannan rivitaloalueen takana. Pienellä paikkakunnalla on helppo asua väljästi ja perinteistä avaraa viljelymaisemaa näkyy myös kunnan keskustan tuntumassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti